Petri Järveläinen Ajatushautaamo

SOTE- KUN VALLANHIMO VOITTAA IHMISEN

 

Maassamme on laadittu kunta- tai sotesopu jo kohta 20 vuoden ajan. Vastaiselle taloushistorian tutkimukselle syntyy kiinnostava tutkimuskohde siitä, mitä erilaiset himmelit, paikalliset lamat ja pakkoliikkeet kunkin hetken sopuun valmistautumisen osalta  ovat synnyttäneet.

Viime aikoina sotea on koetettu saada aikaiseksi karmit kaulassa. Juridiset ja taloudelliset arviot ovat tekemättä, mutta asian toteuttamatta jättäminen on  valtioneuvoston tiedotteen mukaisesti vastuutonta.

Veikkaan, että Sote kaatuu aikatauluongelmiin ja muutaman henkilön poissaoloon äänestyksistä. Veikkauksen lisäksi toivon, että näin käy.

Uuden sotemallin ei tietääkseni alunperinkään tiedetty tuottavan säästöjä. Sen sijaan uskottiin, että se voisi hillitä kustannusten kasvua. Jälkimmäinenkin on osoittautunut harhaluuloksi. 

Hallnnon keventäminen ja digitalisaatio tuottaa hallinnon paisumisen ja kasan jäykkiä ja toimimattomia ohjelmia, joiden saattaminen tasolle 2.0., 3.0. 4.0. jne. tulee olemaan miljardien lisäkustannus.

Sotesta on jäänyt käteen lähinnä sen ideologinen puoli. Keskusta tahtoo maakuntahallinnon ja Kokoomus tahtoo yksityistämisen.

Edellinen toivomus on puhtaasti ideologinen näkemys paikallishallinnon parhaasta järjestämisestä.

Jälkimmäinen liittyy markkinataloutta koskeviin uskomuksiin sekä siihen, että yksityisten palvelujen saattaminen samalle viivalle julkisten palveluiden kanssa keventää niiden kukkaroa, joilla on jälkimmäisiin varaa.

On tunnettu tosiasia, että terveyspalveluja tarvittaessa niitä saa lähinnä yksityiseltä puolelta. Kuntapuolelta saa hyvän ensiavun, verikokeet ja buranaa, mutta ei sen kummempia.

 Koska muu sairaanhoito valitettavasti maksaa, on luonnollisesti maksajan etu, että se saatetaan samalle tasolle kuin julkinen, halpa, mutta heikkoja palveluja tarjoava palvelu.

Näiden ideologioiden ja tarpeiden kustannuksella yhä useampi suomalainen jää sotejärjestelmän ulottumattomiin. Ihmiset ja tarpeet eivät siirry keskuksiin. 

Tulee todeksi, kuten Uudessa testamentissa todetaan: köyhät teillä on aina keskuudessanne. Tulevaisuudessa, mikäli sote menee läpi, heitä on vain entistä enemmän.

Sotesta saavat tappion niin Uusimaa kuin haja-asutusalueetkin. Kummankaan tarpeita ei oteta huomioon. 

Olisi rehtiä, että Sipilän hallitus peruisi esityksensä ja myöntäisi, että Suomi on poliittisesti samassa tilassa kuin sen aloittaessa. Se, että maa on paremmassa jamassa, selittyy yksityisestä kulutuksesta ja teollisuuden paremman pärjäämisestä. Näihin asioihin hallituksen on vaikea vaikuttaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuossa hankkeessa organisointipuoli on pettänyt niin pahoin, että se olisi hyvä ehdokas Guinnessin ennätysten kirjaan tumpuloinnin maailmanennätykseksi. Onkohan siellä tumpulointiin omaa sarjaansa?
http://www.guinnessworldrecords.com/business-marke...

Tänään jaetaan muuten miljoonan euron Millenníum - palkinto Suomessa. Jos järki jakaantuisi tasaisesti tai voitaisiin siirtää parasta järkeä soteen, se olisi kyllä vähintäänkin miljoonan euron arvoinen oivallus kokonaisvaikutuksineen. Tässä hankkeessa miljardin suuruinen menetys ei kuulosta "pahalta", koska "tekevälle sattuu".

Toimituksen poiminnat