Petri Järveläinen Ajatushautaamo

Mies, joka pissasi omiin housuihinsa

 

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili  maassamme. Kaduilla oli paljon kansalaisia.

Vierailu oli päätepiste kiinteistövälittäjän Euroopan kiertueelle. Sen piti olla hyvä diili.

Kun Trumpilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, onko hänen edustamansa maan tiedustelupalvelun väite, jonka mukaisesti neuvottelukumppani on puuttunut hänen maansa sisäisiin asioihin, totta, hän kertoi luottavansa, vastoin oman maansa tiedustelupalvelun edustajien väitteita, neuvottelukumppanin, oman maansa tiedustelupalvelussa aikaisemman uransa tehneen henkilön, sanaan.

Washington Postin otsikko on Blame America first. Republikaanien, siis omien kannattajien joukossa, keskustellaan maanpetoksesta.

Isäntä- ja valtiomiehen ottein paikalle saapunut Trump aloitti tapaamisen kehumalla Venäjää potkupallokilpailuista. Alkuun varautunut, mutta päivän aikana yhä hymyilevämmäksi muuttunut Putin päätti kokouksen heittämällä jalkapallon Trumpille.

Trumpin esiintyminen ja puheet edustavat genreä, johon monet uskovat. Sille on luonteenomaista osaaminen. Käyttäytymistyyliä ja sloganeita vaihdetaan seurasta riippuen. Kaikki on ulkoista ja trendin mukaista. Trendi on nyt asioiden yksinkertaistaminen . Ajatus ja sisältö, omaehtoinen perehtyminen ja syventyminen puuttuu. Tästä johtuen lopputulemana on melko täydellinen nenästäveto sen toimesta, joka ei elä trendin mukaisesti.

Esiintyminen saavuttaa yhtä korkea tason  kuin jonkun stylistin moite, että kun Trumpin puolison puku maksaa 2000 dollaria, niin Suomen presidentin puolison asu vain 130 euroa.

Kommentti on linjassa sen kanssa, että presidentti Niinistö antaa tervetuliaislahjaksi luonnonkukkia eikä kolmemetristä havuseppelettä kunnianauhoin. Kai siihenkin pitäisi puuttua stylistien taholta.

Ajatus ja todellisuus kohtasivat tänään keinotekoisen kuin luonnonkukat tekokukat. Todellisuus ja muovi kättelivät toisiaan. Ensimmäinen hymyili ja toinen lähetti twiitin: kiitos Helsinki!

Putin tuskin edustaa asioita, joista monia suomalaiset kannattavat. Mutta hän tekee kotityönsä ja ilmeisesti ajattelee itse, kierosti tai suorasti, ihan ideologisesta suuntaumisestamme riippuen. Hän näytti tapaamisen alussa kunnioittavan vihollistaan, mikä on ainoa menestymisen ehto, mutta rentoutui päivän aikana huomatessaan, mistä on kysymys.

Ja hän sai mitä halusi. Pääsi takaisin maailmannäyttämölle Obaman ja kumppaneiden sen muutama vuosi sitten estettyä. Venäjä tarjoaa nyt oikeusvaltiona rikosten selvittelyä avoimesti amerikkalaisten tarkkailijoiden läsnäollessa Moskovassa (mikä täystyrmäys!). Liikemiehet voivat neuvotella vapaasti ja kehittää kauppasuhteita. Syyrian kriisikin saadaan ratkaistua yhdessä ja atomipommien määrää vähennellä.

Trumpin Suomeen päättynyt Euroopan vierailu on johdonmukainen jatke hänen politiikalleen. Ainoastaan oman edun ajaminen merkitsee oman edun menettämistä. Vain pölynimurikauppias käy kauppaa molempien intressejä selvittämättä, sopimatta ja perehtymättä kauppakumppaniin ja tämän tarpeisiin kuvitellen, että hommassa on kyse vain rahat pois - mahdollisuuksista ja manipuloimisesta. Paitsi se, joka antaa vastustajalleen täydet kortit tähän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka Yhdysvaltain delegaation täyspäiset jäsenet saivatkin onneksi estettyä Trumpin tunnustamasta julkisesti Krimin kuulumisen Venäjään ja vaatimasta pakotteiden purkua, niin kyllähän tämä näytelmä oli uskomaton! Ei tiedetä, mitäköhän Trump on mennyt yksityisissä keskusteluissa Putinille lupaamaan.

Yhdysvaltain presidentti, jonka tulisi olla vapaan maailman johtaja, mielistelee nilkkimäistä diktaattoria ja maansa päävihollista haukuttuaan sitä ennen liittolaisensa ja oman maansa viranomaiset! Venäjä on saanut myyrän valkoiseen taloon, muuten ei voi Trumpin suorastaan maanpetoksellista toimintaa enää ymmärtää.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Trumpin moka on suunnilleen samanlainen kuin että Paasikivi olisi myöntänyt että kyllä me suomalaiset ammuttiin ne Mainilan laukaukset. Niinkö?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ikävää tässä on se, että kun Yhdysvalloissa sekä demokraatit että omatkin republikaanit ovat kovin sanoin arvostelleet presidenttinsä tokaisuja, se jää monien mieleen negatiivisena tapahtumana Suomessa ja Helsingissä.

Vaikka järjestelyt olivat ehkä maailman parhaat ja sääkin suosi, yleisö ei muista Helsingistä muuta kuin Trumpin mokailut ja Helsinki muistetaan negatiivisesti. Toivottavasti olen väärässä. Ainakin lehdistö ylisti järjestelyjä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Minusta ei ole mitenkään ikävää, että Trump on vihdoin yhdistänyt kongressin. Asioita hoidetaan puoluerajat ylittäen. Trump saattaa tietenkin olla asiasta hieman möksällään, koska republikaanit ja demokraatit ovat nyt yhteistuumin todenneet, että ovat eri mieltä presidentin kanssa USA:n suhteesta Venäjään ja huonojen suhteiden syistä. Sama pätee Natoon ja EU:hun, kongressi pitää näitä liittolaisinaan, Trump ei.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Toivottavasti Trump pystytään eristämään mahdollisimman paljon ulkopoliittisesta päätöksenteosta. Yksi merkkihän siitä oli kongressin viimekesäinen päätös, ettei Trump voi poistaa pakotteita ilman kongressin suostumusta.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #5

Tässä nähdään se, että vallan kolmijako-oppi toimii. Trump käyttää hallintovaltaa (=toimeenpanovaltaa) mutta hän ei voi tehdä ihan mitä tahansa, koska senaatti voi lainsäädännöllä hillitä Trumpin typerehtimistä. Onneksi myös tuomiovalta ainakin toistaiseksi on saanut tehdä työtään riippumattomasti. Trump voi tietysti vaikuttaa vehkeilystä epäiltyjen tuomioihin armahtamalla heitä siten, että he etukäteen tietävät saavansa armahduksen. Näin he voivat pitää suunsa kiinni Trumpin osuudesta vehkeilyssä Venäjän kanssa. Nähtäväksi jää pitävätkö kaikki syytetyt suunsa supussa Trumpin osuudesta. Yksikin lipeäminen tietää häkkiä Trumpille.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Joo, eräs jenkkien kritiikin kärki Trumppia kohtaan on se, että hän on mennyt laukomaan omaa maataan väheksyviä juttujaan "on the foreign soil" eli vieraalla maaperällä vastapelurin seistessä vieressä.

Tästä ei jäänyt ainakaan jenkeille yhtä hyvä maku kuin vuoden 1975 Etyk-kokouksesta. No sehän oli muutenkin aivan toisen tyyppinen kokous. Taitaa USA:ssa alkaa melkoinen pyykinpesu, kun presidentti pääsee kotiin. Ainakin CNN:ssä käytiin jo äsken todella kiivasta ja kuohuttavaa keskustelua.

Itseäni huolestutti se, että kumpikaan presidentti ei maininnut EU:ta, mutta taisi puhua eurooppalaisista maista. Siinä on vissi ero. Mutta toisaaltahan se on ymmärrettävää, koska kumpikin näistä presidenteistä suhtautuu negatiivisesti EU:hun. Toisaalta Yhdysvalloissa kuitenkin laajasti tiedostetaan "Our Allies" merkitystä EU:ssa.

TP Niinistö kertoi kylläkin nostaneensa näille kahdelle valtion päämiehelle eurooppalaisia näkökulmia esiin.

Itse olen sitä mieltä, että tässä tilanteessa meidän pitää EU:ssa tiivistää yhteistyötä, tehostaa päätöksentekoamme ja toimeenpanokykyämme. Lisäksi meidän pitää alkaa rakentamaan tosissaan EU:n yhteisiä puolustusvoimia, European Union Defence Forces, EUDF.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Julius Caesarin sanat ”Veni, vidi, vici” eli ”Tulin, näin, voitin” sopivat erinomaisesti Vladimir Vladimirovitsh Putinin kohdalle tämän eilisen tapaamisen suhteen. Sen perusteella hän on saanut Trumpin ”taskuunsa”, kuten Kreeta Karvala kirjoittaa Iltalehdessä.

Trumpin valinnan myötä ”Setä Samuli” ampui itseään omaan jalkaan ja joutuu vielä pitkään ”nilkuttamaan.”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018071622010785...

Toimituksen poiminnat